Pentru multi dintre noi, zilele de stat in casa au reprezentat si motive pentru a face pentru prima data anumite activitati. Si fie ca ne-am apucat sa invatam un limbaj de programare, fie ca am baut o cafea pe Zoom cu colegii de la serviciu sau am invatat o limba noua, am simtit ca timpul a trecut mai usor datorita faptului ca am schimbat rutina.
Daca printre activitatile noi pe care vrei sa le faci pe timp de pandemie se numara si crearea unui canal de YouTube pe care sa incepi sa urci continut constant, iata cateva resurse gratuite care te vor ajuta sa te apuci de lucru sau sa-ti optimizezi activitatile:
1. Tool-uri de editare video
Dupa ce ai filmat, primul pas este sa editezi clipul: sa tai din el vorbele si balbele nedorite, sa adaugi texte pe ecran sau sa faci tranzitii care sa genereze un clip mai dinamic. Ei bine, pentru acest lucru iti recomand una dintre aplicatiile de mai jos:
• iMovie – disponibil pentru iOS si macOS;
• InShot – disponibil pentru iOS si Android;
• VideoPad Video Editor – disponibil pentru Windows si macOS. Totusi, pentru macOS recomand mai degraba iMovie, pentru ca este optimizat mai bine.
• DaVinci Resolve – disponibil pentru Windows si macOS. Este un tool gratuit, dar destinat profesionistilor. Consuma multe resurse, dar daca vrei sa inveti de la inceput un tool complex de editare, DaVinci este grozav.
Le-am testat pe toate la un moment dat si cred ca vei decide ce e mai potrivit pentru tine in functie de sistemul de operare pe care urmeaza sa-l folosesti si de ceea ce ti se potriveste cel mai bine. Iti recomand sa verifici site-urile fiecaruia pentru a citi mai multe detalii despre ele si a decide ce pastrezi.
2. Adauga muzica pe fundal pentru clipurile tale
Sunt mai multe site-uri care iti pot oferi muzica pe care o poti folosi gratuit in clipurile tale, fara sa fii nevoit sa specifici sursa sau autorul, dar platforma pe care o folosesc eu de obicei pentru acest lucru si care mi se pare intuitiva si usor de folosit este baza de date a celor de la YouTube.
Ei au o sectiune speciala numita Audio Library, de unde poti descarca muzica pentru clipurile tale video. O poti accesa aici si poti imparti lista de rezultate in functie de mood, gen, instrument sau durata.
Mai mult, lista de melodii e actualizata constant, deci nu esti nevoit sa folosesti de fiecare data aceleasi piese, ca apar unele noi cam o data la cateva saptamani.
3. Generare de subtitrari pentru clipurile de pe YouTube
Daca vrei sa adaugi si subtitrari pentru clipurile pe care le faci, ca sa poata fi urmarite fara sunet sau ca sa fie disponibile pentru persoanele cu deficiente de auz, iti recomand o aplicatie pentru asta: AegiSub – disponibila pentru Windows si macOS.
In general, poti face subtitrari pentru clipuri si din softul de editare video, dar cu AegiSub vei putea genera un fisier .srt pe care sa-l incarci direct pe YouTube si care va arata subtitrarile doar atunci cand clipul nu are sunet sau atunci cand sunt activate manual de catre cel care priveste acel clip.
4. Tool-uri pentru crearea de thumbnails
Pe YouTube, thumbnail-ul reprezinta acea fotografie care apare in dreptul fiecarui clip si care te motiveaza sa dai click pe acel video ca sa vezi despre ce e vorba. El poate fi generat automat de catre YouTube pe baza cadrelor pe care le gaseste in clipul tau, dar e mult mai benefic sa creezi tu un thumbnail pentru fiecare clip in parte, in care sa adaugi elementele pe care le consideri necesare si un call-to-action: un text scurt care sa-i motiveze pe privitori sa deschida acel clip video.
Pentru inspiratie iti recomand sa deschizi YouTube-ul si sa vezi ce thumbnail-uri sunt folosite la clipurile care iti apar pe prima pagina.
Iar daca vrei sa creezi propriile thumbnails gratuit si usor, iti recomand doua tool-uri pentru asta:
• Adobe Spark Post – disponibil atat in browser (pe laptop), cat si pe mobil, iOS si Android;
• Canva – disponibil atat in browser (pe laptop), cat si pe mobil, iOS si Android;
Ambele tool-uri functioneaza asemanator si au cam aceleasi functii. Ambele necesita crearea unui cont pentru a le putea folosi si-ti ofera optiuni de scriere de text pe o fotografie, setare culori de background, acces la zeci de mii de fotografii pe care le poti folosi gratuit si multe altele. Eu ma inteleg mai bine cu Spark Post, dar cel mai bine e sa alegi ce ti se potriveste tie.
5. Checklist la incarcarea unui clip pe YouTube
Incarcarea unui clip pe YouTube reprezinta mai mult decat a da click pe Upload si apoi pe Publish. Sunt multe elemente pe care ar fi bine sa le bifezi ca sa ai mai multe sanse ca acel clip sa intre in gratiile algoritmului YouTube, dar si ca sa poti ajunge la oameni noi care ar putea fi interesati de acel continut.
Ca sa-ti fie mai simplu sa vezi daca ai urmat pasii potriviti la incarcarea fiecarui clip, exista un tool care face un checklist pentru tine, pe care-l poti urmari la fiecare incarcare noua de clip.
Tool-ul se numeste vidIQ. Necesita crearea unui cont si apoi instalarea unui addon in Chrome, dar dupa ce faci asta vei vedea in dreptul fiecarui clip pe care il urci pe YouTube un checklist ca cel de mai jos:
Bineinteles, elementele de acolo sunt optionale, ia unele nu se aplica in cazul tau (cum e distribuirea clipului pe Twitter, spre exemplu), dar e bine de stiut ca ai mereu la indemana o lista cu lucruri pe care ar fi bine sa le faci la incarcarea fiecarui clip in parte. Mai mult, vidIQ iti arata si niste statistici despre canalul tau aranjate frumos, ca sa fie mai usor de inteles cine se uita la clipurile tale.
6. Idei de continut pentru YouTube
Daca ramai in pana de idei in legatura cu continutul pe care vrei sa-l faci pe YouTube, iti recomand Answerthepublic.com, un website unde e de-ajuns sa scrii un cuvant dintr-un domeniu care te interseaza sau te pasioneaza pe tine, apoi vei avea acces la o lista cu zeci de intrebari pe care si le pun oamenii in legatura cu acel cuvant.
Practic, citind acele intrebari, reusesti sa vii cu idei noi de clipuri video care sa fie in aria ta de expertiza, raspunzand astfel si la curiozitatile pe care le au oamenii in legatura cu acel domeniu de activitate.
Sper ca recomandarile de mai sus te vor ajuta sa pornesti cu dreptul cu continutul pe care urmeaza sa-l faci pe YouTube si ca ti-am usurat putin munca de research pe care aveai de gand s-o faci.
Cristian Florea este blogger si consultant social media.
Multumim Cristi. Am gasit si eu doua tool-uri noi la tine acum pe langa cele pe care le stiam deja. Mentionez ca eu am folosit si subtitrarea direct pe Youtube pentru clipurile mai scurte.