Brand-urile devin acum mai relevante aducand valoare

de Bogdan Nitu

18 martie 2020

Cand sanatatea oamenilor e in joc, comportamentul se schimba spre prudenta si ingrijorare, dar, cred eu, si catre mai multa responsabilitate si consistenta din partea brand-urilor. Si poate ca asta e lucrul bun pe care marketingul il va obtine in urma acestei crize: brand-urile sa devina mai consistente si mai concentrate pe relevanta pentru oameni si mai putin pe cioace si glumite care umplu spatiul publicitar.

In relevanta brandurilor in ochii oamenilor, filosofia mea ramane aceeasi: Brandurile vor fi mai relevante cu cat reusesc sa mearga dincolo de speech-ul despre ele insele si sa adauge valoare in viata oamenilor. Iar acum, mai mult ca niciodata, e nevoie de asa ceva.

Ce adaug, insa, e viteza cu care brandurile trebuie sa se adapteze la acest principiu. Iar digitalul e, probabil, cel mai bun mediu. Daca pana acum multe branduri intelegeau prin content digital doar glumite real time, acum cu greu asa ceva va fi relevant. Da, e funny doing-ul si telling-ul Pornhub din saptamana asta, dar profilul lor e de entertainment. Vor fi insa apreciate brandurile care stiu sa isi adapteze total speech-ul la acest context si sa creeze valoare reala pentru oameni, SA DEVINA UTILE.

La indemana e sa faci educatie. Si niciodata nu va fi prea multa. Un exemplu bun aici am vazut la Lidl, despre comportamentul in magazin. Oamenii se izoleaza in case, lucreaza de acasa, au acces la mai putine resurse. Brand-urile ar putea crea solutii digitale de interactiune cu clientii (acolo unde nu exista) sau content despre cum sa te descurci cu ce ai in casa.

Cei care si-au creat baze de date si platforme de comunicare 1 to 1/ CRM isi pot intreba clientii ce nevoi au in perioada asta si pot fi, astfel, mai relevanti ca niciodata. Daca brand-ul are un istoric de implicare in societate, n-ar fi deloc rau sa o faca si acum si sa adune oameni in jurul unor proiecte care ajuta real comunitatea, in contextul asta.

Daca faci cu adevarat ceva util pentru oameni, nu vad nicio problema in a comunica asta. Si chiar daca e devreme sa spunem ce se va intampla, ma astept ca brandurile sa isi concentreze eforturile in urmatoarea perioada pe 2 medii: TV si digital. Tot ce inseamna offline engagement va avea de suferit. Si, tocmai de aceea, o strategie foarte buna va fi sinergia dintre TV si digital. Doar ca nu e usor de facut. Si deci, nu este pentru oricine.

De asemenea, brand-urile care si-au dezvoltat o arhitectura bazata pe asset-uri proprii create pentru constructie de relatie si poate chiar tranzactie vor avea de castigat. Atat pentru sinergia si utilitatea specificate mai sus, cat si pentru o independenta esentiala in contextul in care cererea de la aceleasi platforme digitale va creste, deci si costul.

Bogdan Nitu este General Manager al GMP / Webstyler

Textul a aparut initial in Newsletter-ul FOMO

Comentariile sunt inchise.

MADE WITH IN BUCHAREST BY
Supported by
Recommended by
Communities