Consumatorii vor sa vada in branduri parteneri de incredere pentru institutiile statului

de Ruxandra Marin

25 mai 2020

Agentiile de PR fac un bilant al activitatii lor pe timpul pandemiei. Citeste despre impactul crizei COVID-19 in activitatea agentiilor si efectele izolarii pe timp de criza, dar mai ales despre oportunitatile din aceasta perioada si asteptarile din noua normalitate.

Ce a afectat cel mai mult Covid-19 in randul agentiilor de PR?

Ne confruntam cu o situatie fara precedent si este absolut normal sa ne adaptam din mers. La fel ca majoritatea industriilor si industria de comunicare a avut de suferit la nivel functional, dar mai ales la nivel uman. Cred ca efectele pe termen lung sunt mult mai importante decat felul in care au fost afectate agentiile, de fapt cum vom reusi sa construim de acum inainte.

Ce schimbari ati facut in modul de lucru al agentiei in primele doua luni de izolare?

Ne-am concentrat, in primul rand, pe a tine echipa in siguranta, am luat toate masurile pentru #WFH si pentru a-i ajuta sa integreze noul mod de lucru in vietile lor si asa schimbate, am comunicat si mai mult intern. Pentru clienti, am devenit suport pe toate fronturile, atat la nivel intern cit si la nivel extern.

Ce servicii de PR si comunicare v-au cerut clientii cel mai mult in aceasta perioada?

Clientii carora le suntem parteneri in aceasta perioada se impart in doua categorii: cei care au fost afectati de criza si cei care au avut o intensificare a activitatii. Ne-am bucurat sa vedem ca majoritatea clientilor au continuat sa comunice, sa isi sustina echipele si chiar sa profite de aceste saptamani pentru a organiza intern traininguri si workshopuri care erau amanate din lipsa de timp. Comunicarea interna, employer branding si media relations au fost serviciile cele mai solicitate. Insa, in acelasi timp, fiind un shift mare catre online, echipele de Social Media si digital si-au intensificat activitatea.

Ce a contat cel mai mult in comunicarea companiilor in aceasta perioada?

Insasi comunicarea – cel mai important a fost, pentru toate companiile, sa isi stie angajatii in siguranta, sa le ofere confortul fizic si mental pentru a-si continua activitatea de la distanta si a putea performa. In al doilea rand, sa isi asigure clientii ca nevoile lor sunt implinite, ca isi pot respecta promisiunile de a se adapta la prioritatile in continua schimbare si, mai ales, sa raspunda prompt la ingrijorarile consumatorilor.

Ce asteptari noi credeti ca au consumatorii de la brand-uri astazi si cum ar trebui sa raspunda brand-urile?

Cred ca expresia “business as usual” s-a schimbat considerabil, la fel si mindset-ul consumatorului. In special in aceasta perioada, consumatorii astepta sa vada in branduri parteneri de incredere pentru institutiile statului, pentru ONG-uri. De asemenea, cauta o platforma puternica de comunicare care sa fie folosita de catre branduri pentru a sustine actiuni de mobilizare, nu doar de vanzare.  Companiile trebuie sa inteleaga ca au un rol major in depasirea acestei perioade, pe de-o parte prin grija pentru consumator si pentru angajati care trebuie comunicata constant, dar si prin actiunile de CSR pe care le intreprind.

Suntem in perioada de alerta acum, nu stim ce va urma, ce le recomandati acum clientilor?

Este putin probabil ca aceasta criza sa progreseze liniar. Comunicarea trebuie sa fie adaptata in acest context in schimbare rapida, cu agilitate autentica, continutul trebuie dezvoltat rapid, pe scurt, este nevoie sa fim pregatiti sa schimbam perspectiva pentru a raspunde nevoilor actuale ale publicului.

Comunicarea acum este despre echilibru, responsabilitate si adaptare. Recomandarea noastra pentru clienti si numai este sa continue sa comunice, sa isi adapteze discursul la moment si la context si sa dea dovada de empatie si generozitate. Sa vinzi nu inseamna totul in aceasta perioada.

Au aparut si oportunitati in aceasta perioada?

In orice incercare este si o oportunitate, daca esti deschis sa o vezi. Da, am participat la pitch-uri, am generat noi proiecte si campanii, am venit cu input valoros pentru activitatea clientilor. Ne-am sustinut partenerii cum am stiut mai bine.  

Credeti ca se va schimba ceva in relatia agentie-client dupa pandemie?

Ca in orice relatie, ce nu te omoara, te intareste. Cred ca perioada grea prin care trecem cu totii ne va apropia mai mult si ne va creste gradul de incredere in parteneriatul nostru. De acum incolo, companiile vor pune mai mare accent pe a gasi o agentie care sa le fie partener de cursa lunga, deoarece va exista o tendinta tot mai mare de externalizare a serviciilor de marketing si comunicare.

Cu ce va fi diferita lumea comunicarii si a PR-ului cand vietile noastre vor reveni la normal?

Doua lucruri vor dicta tendintele schimbarii: ROI & digitalizarea. Creativitatea si strategiile de comunicarea vor avea nevoie de sustinere prin rezultate masurabile. Noi am inteles cum functioneaza aceasta ecuatie de ceva vreme, de aceea, in momentul de fata echipele noastre sunt mixte, cu oamenii de PR si digital, care lucreaza impreuna pentru a livra creativitate si rezultate masurabile. Acum mai mult ca oricand va devein si mai relevanta aceasta ecuatie.

Ruxandra Marin este Senior Partner la Oxygen Cluj

MADE WITH IN BUCHAREST BY
Supported by
Recommended by
Communities