De ce sa avem (si de ce sa nu avem) o pagina de COVID-19

de Tudor Galos

27 aprilie 2020

Odata cu aparitia teribilei pandemii toate companiile si-au adaptat din mers strategia de business pentru a se adapta la noua realitate. Unele si-au mutat o parte din business pe online, altele comunica intens in aceasta perioada, unele si-au suspendat activitatea pentru a-si proteja cashflow-ul. Unii au inovat, altii au pus frana, altii s-au oprit. Cu totii insa suntem afectati de evolutia acestei pandemii, atat din punct de vedere al vietii de zi cu zi cat si din punct de vedere al business-ului.

Observam o crestere uriasa a numarului de site-uri ce contin „COVID” in nume – mii de website-uri au aparut peste noapte! Site-uri ce ofera informatii false, informatii menite sa manipuleze si sa panicheze lumea. Autoritatile se lupta cu cei aflati in spatele acestor manipulari dar este foarte greu de controlat fenomenul. Cert este ca numarul de cautari pe Google referitoare la simptomele COVID-19 si la diversele tratamente oficiale si mai putin oficiale a explodat – lumea doreste sa se informeze si risca sa ajunga fix pe site-urile ce manipuleaza si ofera informatii false.

Si aici intervenim noi.

Multe companii si-au folosit site-urile proprii pentru a educa vizitatorii despre pericolele COVID-19 creand pagini dedicate ce contineau fie informatii din surse oficiale fie trimiteau vizitatorii catre paginile oficiale ale autoritatilor. Insa multe companii incearca sa foloseasca aceste pagini pentru a-si vinde produsele si serviciile, lucru care le poate dauna pe termen lung („voi sunteti hoitarii aia care ati incercat sa faceti bani pe suferinta oamenilor”). Bunele intentii deseori duc spre esecuri rasunatoare de PR de aceea este bine sa facem o analiza – este bine sau nu sa avem o pagina de COVID-19? Si daca da, ce ar trebui sa contina?

Daca esti o firma ce are un trafic consistent pe website, este indicat sa ai o astfel de pagina pentru a ajuta la propagarea mesajelor oficiale. Daca nu ai trafic si o faci doar pentru a fi indexat si pentru SEO, nu o fa – cineva se va prinde si te va expune in cel mai nasol mod. Si nu, o reclama negativa nu inseamna tot expunere, doar tampiteii din diverse firme de PR si-au justificat esecurile epice prin astfel de mizerii. Daca esti o firma ce vinde produse si servicii ce ajuta in pandemie, fa-ti o astfel de pagina dar care sa contina strict informatii oficiale si/sau care sa duca spre sursele oficiale de informare (in cazul Romaniei, site-urile gov.ro si stirioficiale.ro). Insa nu lega aceasta pagina de ofertele firmei ca din nou iese urat de tot. Daca esti o firma ce ofera servicii de business, merita sa iti faci pagina de COVID-19 doar daca oferi anumite servicii pro-bono unor firme/ONG-uri/persoane aflate in dificultate. Altfel, nu „polua” site-ul cu o astfel de pagina daca nu ai trafic, lumea va percepe ca vrei sa faci SEO doar ca sa iti atragi trafic si sa convertesti.

Si totusi daca te decizi sa iti faci pagina, nu pune acolo ce masuri ai luat tu pentru a-ti proteja personalul (gen trimis sa lucreze de acasa, masti, combinezoane, manusi, teste etc). Aceste masuri sunt norma in aceste zile si fac diferenta intre firmele normale si nenorociti. Daca pui astfel de informatii lumea te va percepe ca pe un nenorocit ce a trebuit sa scoata bani in scarba din buzunar pentru a-si proteja personalul sa nu zica partenerii si clientii ca este un nenorocit. Da, poti pune ce masuri ai luat pentru a-ti proteja clientii, gen dezinfectant la intrare, masti gratuite, panouri de plexiglas despartitoare etc. Lumea sa stie ca poate sa vina la tine cu incredere, daca esti deschis (de exemplu notarii trebuie sa tina deschis), ai grija de sanatatea lor.

Incearca sa ajuti, sa oferi „value-first”, nu sa iti vinzi tu marfa. In aceste zile este mai important ca oricand.

Tudor Galos este Senior Business Consultant la Tudor Galos Consulting

MADE WITH IN BUCHAREST BY
Supported by
Recommended by
Communities