Dupa 5,5 saptamani in izolare, articolele scrise de mine tind sa semene din ce in ce mai mult cu file de jurnal. Dispar usor usor abordarile morale, sfaturile de leadership si laudele asupra lucrurilor realizate de organizatia mea.
De ce? O posibila explicatie este faptul ca in lipsa stimulilor din exterior care imi antrenau spiritul competitiv sunt mai calma, iar in vartejul evenimentelor un pic mai umila. In sensul in care nu am raspunsuri si nici sfaturi, ca si voi, incerc sa raman deschisa, sa accept fiecare zi fara sa ma intreb unde ma duce. Caci nici nu putem cuprinde cu mintea ce lucruri, comportamente si defecte vor iesi din aceste case in care oamenii stau in izolare. Putem doar sa le imaginam.
Iata ce-mi spune mie intuitia.
1. In perioada urmatoare mersul cu cortul si statul in natura vor exploda. Grupuri restranse de prieteni apropiati si familii isi vor lua casa in spinare si se vor bucura de natura, vor face trasee montane sau vor poposi pe malul marii. Vor fi evitate partial cazarile in hoteluri aglomerate si vor avea de castigat micile pensiuni. Cei care au business-uri in aceasta zona, sper sa fie pregatiti.
2. Vom vedea si la noi din ce in ce mai multe rulote pe sosele. Da, o rulota iti da posibilitatea sa te deplasezi in ritmul tau, sa poposesti unde iti cere inima si iti da sentimentul sigurantei ca in acel loc in care tu dormi nu au intrat persoane straine. Firmele de credit si cele de leasing, sper sa pregateasca un produs specific pentru aceasta noua categorie de cumparatori.
3. Cred ca segmentul imobiliar se va trasforma, in sensul in care beneficiarii vor cauta anumite functionalitati inainte de a o cumpara o locuinta, un pic diferit fata de ce valorizau in urma cu 2 luni. A sta in izolare 60 de zile te schimba si realizezi cat de practice sau nepractice sunt anumite lucruri cu care ai trait destul de impacat pana de curand. Si pentru ca teama unei alte posibile pandemii va ramane in sufletul nostru, ne vom pregati usor usor pentru un trai mai bun, daca e sa se repete. Antifonarea conteaza, lumina e importanta iar zonele comune capata un nou sens. Spatiile comune erau pana de curand zone de socializare si ocupau mult din suprafata unei locuinte. Am realizat insa in aceste saptamani cat de important este sa ai intimitate si sa te poti izola cu gandurile sau video-conferintele tale fara sa te deranjeze nimeni. Asa ca, e de lucru aici pentru designerii de obiect, cei de interior si arhitecti. Asteptam de la ei toti solutii si propuneri creative.
4. Organic versus sintetic. Mi-a fost teama sa incep cu asta, ca sa nu spuneti ca “tara arde si baba se piaptana”. Dar este un subiect important de analizat. Adica, inainte de 16 martie, unii dintre noi erau foarte preocupati ca ceea ce puneau in gura si pe piele sa fie cat mai putin toxic si cat mai natural. Apoi am trecut direct la alcool 70% si produse pe baza de clor. Cum s-a intamplat asta? Pai frica de moarte cauzata de cancerul care te lucreaza lent a fost inlocuita cu frica de moarte imediata. Scuzati-mi franchetea. Si noi am lasat departe grija pentru piele, mucoase si mediu si am sarit sa ne aparam caile respiratorii. Ne-am pus manusi de plastic si viziere pe fata. Si ne-am dat ne multe multe ori pe maini cu solutii foarte agresive. In viitor vom asista la o crestere a numarului de reactii alergice datorate excesului de substante dezinfectante puternice. Si in plus, trebuie sa intelegem rolul plasticului in viata noastra. Este bun in anumite situatii, chiar salvator, dar nu trebuie sa exageram cu el. Preocuparea noastra pentru detalii, pe care am exersat-o din plin in aceasta perioada, ne va ajuta sa gasim raspunsuri si sa avem deopotriva grija de noi dar si de natura.
5. Restaurante de prestigiu cu nume sonore si stele pe perete si-au schimbat abordarea si livreaza la domiciliu. Personal cred ca unele dintre ele vor continua sa ofere acest serviciu si dupa ce restrictiile de libera circulatie se vor ridica. Restaurantele abordeaza astfel un alt segment de clienti, cei care apreciaza mancarea si creativitatea bucatarilor, fara sa fetisizeze prezenta fizica in localul respectiv. Dispare o parte din presiunea pe care personalul o are in raport cu clientii foarte pretentiosi si rigizi si reapare bucuria de a trimite preparatele tale unui cuplu care sarbatoreste in intimitate ceva ce conteaza si nu se posteaza. Iar hotelurile si cazarile sofisticate vor putea oferi clientilor, in regim room service, mancare de la ravnitul loc stelat, ca o experienta pe care o poti savura in camera de hotel. Si apropo de restaurante, sper sa dispara pentru totdeauna meniurile tiparite pe care le dai din mama in mana. Astept acea aplicatie mobila, unde toate restaurantele sa aiba integrat meniul si tu, asezat la masa, inainte sau dupa ce te-ai spalat pe maini, dar fara sa atingi acel meniu atins de toata lumea, sa te decizi ce vrei sa mananci. Cine crede ca este o idee buna?
Astept comentariile voastre cu ce idei credeti ca isi vor face loc in lumea noastra noua.
Claudia Chirilescu este Director General la Spoon Media