Companiile fac un bilant al activitatii lor pe timpul pandemiei. Citeste despre impactul crizei COVID-19 in activitatea companiilor si efectele izolarii pe timp de criza, dar mai ales despre oportunitatile din aceasta perioada si asteptarile din noua normalitate.
Care au fost prioritatile de comunicare ale companiei in ultimele 3 luni?
Traversam de cateva luni o perioada complicata, o criza fara precedent, pe care am resimtit-o cu totii atat la nivel personal, cat si profesional. Ca si companie, ne-am asigurat ca angajatii, partenerii si clientii nostri sunt protejati si ca gasesc in noi un suport constant si solid. Acesta a fost scopul clar al comunicarii in aceasta perioada, iar prioritatile au fost rapid setate si urmarite in mod consecvent. Prima directie in care s-a actionat a fost comunicarea interna, prin informarea continua a colaboratorilor asupra contextului si masurilor implementate in cadrul companiei. Activand in cadrul SE Europe Cluster, alaturi de Bulgaria si Republica Moldova, s-a tinut cont evident de specificul si situatia exacta din fiecare tara. Comunicarea externa a vizat in principal informarea clientilor referitor la modalitatile de livrare a vehiculelor recent achizitionate, la serviciile pe care le-am asigurat in toata aceasta perioada si la siguranta pe care le-o oferim atunci cand intra in orice showroom din reteaua Dacia-Renault.
Care este cea mai mare campanide de comunicare desfasurata (ori comunicata) in aceasta perioada?
Groupe Renault a fost implicat in aceasta perioada in multe actiuni de suport adresate cu precadere spitalelor si personalului medical. Punerea la dispozitia personalului medical a 150 de vehicule a fost posibila cu implicarea retelei de dealeri Dacia – Renault din intreaga tara, acestia asigurand livrarea rapida a masinilor catre unitatile care au avut nevoie.
In ceea ce priveste continuitatea business-ului, cea mai ampla campanie de comunicare a fost dedicata platformelor de E-Commerce Dacia si Renault, cele care au permis transformarea radicala a modului in care vindem masini in Romania – full online, cu plata integrala si livrarea la domiciliul clientului. Aceste doua platforme existau deja de 2 ani, functionau in regim de rezervare a unui vehicul, a carui tranzactie finala era asigurata intr-un showroom, alaturi de un consilier de vanzari. Ceea ce am reusit in aceste ultime luni a fost sa oferim experienta de achizitie completa, digitala, fara deplasare la showroom. Pana în acest moment, peste 1200 de clienți au rezervat un automobil Dacia sau Renault prin intermediul acestui canal.
Care a fost cel mai eficient canal de comunicare pentru companie in ultimele 3 luni?
Cand vorbim despre eficienta in contextul acestor ultime 3 luni, este evident ca mediul online/ digital este cel mai vizat. Indiferent de targetul actiunilor de comunicare. In cazul comunicarii interne, vorbim despre implicarea canalelor deja dezvoltate si utilizate in activitatea colaboratorilor nostri; o parte dintre acestia lucrand deja, cateva zile pe luna, in regim work from home de cativa ani. In ceea ce priveste comunicarea externa, am apelat tot la zona digitala, dar si la TV. Preferinta pentru zona online este evident sustinuta de comportamentul general din aceasta perioada – cu totii stam acasa, ne informam mai mult din online, comunicam intre noi prin aplicatii online, chiar ne educam copiii prin intermediul acestui mediu. Si chiar daca se vorbeste de cativa ani de avantul digitalului, cred ca acum asistam cu adevarat la o tranformare complexa, putem vorbi fara echivoc de digital disruption care va marca aceasta perioada si va genera noi trenduri in comunicarea viitoare.
Care a fost rolul social media in comunicare in aceasta perioada?
Social media ne-a permis sa ramanem aproape de clientii nostri – sa ii mentinem informati, sa le transmitem masurile luate pentru ca ei sa se simta in continuare protejati atunci cand vin in contact cu produsele noastre si cu partenerii nostri din retea si sa ascultam ce nevoi au de la noi. Incercam sa le identificam asteptarile din interactiunile pe care le avem pe aceste canale, pentru ca, mai apoi, sa le raspundem direct.
Care vor fi cele mai mari provocari in comunicarea companiei dupa ce va trece pandemia?
Cred ca cea mai mare provocare va fi adaptarea la noile comportamente ale clientilor – si aici ma refer strict la componenta fizic vs virtual. Digitalizarea tot mai accentuata creeaza noi touchpoints in relatia cu audienta, fapt care ne va permite personalizarea efectiva a mesajelor, dar ne va provoca sa analizam si mai atent, ca sa cunoastem si mai bine asteptarile audientei noastre. Consumatorii vor fi mult mai receptivi la acea semnificatie personala pe care o asteapta de la branduri, care acum trebuie sa fie cu adevarat autentice si empatice.
Credeti ca intalnirile virtuale sunt o varianta viabila?
Am avut o serie de intalniri virtuale cu agentia si a reprezentat o solutie foarte buna de continuare a modului de lucru obisnuit. Ca de altfel orice intalnire virtuala avuta in aceasta perioada. As indrazni sa spun chiar ca discutiile sunt astfel mult mai focusate pe tema setata si ca deciziile se iau mai rapid. Lucram toti intr-un mediu mai putin formal, de aceea nici intalnirile virtuale nu au fost cele mai stricte. Cum toti suntem acasa, intr-un mediu cunoscut, unde ne organizam cum vrem si nu depindem de alte elemente externe, iar temele de discutie se cunosc dinainte si sunt pregatite din timp, eficienta sedintelor creste.
Ce tactici de PR si comunicare apreciati ca veti folosi mai mult in perioada urmatoare?
Cu siguranta, vom continua comunicarea in mediul online/ digital, pentru ca ne permite o relationare foarte buna cu cei care sunt deja in comunitatea noastra, dar si cu cei care cauta informatii pe aceste canale. Vom incerca sa personalizam si mai mult comunicarea, sa interactionam mai mult cu clientii nostri, ca sa fim relevanti cu adevarat. De asemenea, vom apela la media relations si vom reevalua zona de influencers. In zona de offline, vom continua derularea de evenimente, reinventate dupa noi reguli si tinand cont de restrictii, dar atractive si „meaningful” pentru clientii si partenerii nostri.
Ce sfat i-ati da (DOs) unui coleg din comunicare?
Sa asculte, sa caute informatii si abia apoi sa actioneze. Sa isi asculte brandul, clientii, partenerii pentru ca astfel poate sa ia deciziile cele mai potrivite si sa fie relevant.
Ca i-ati recomanda sa nu faca (DONTs)?
Sa nu comunice doar de dragul de a iesi in fata, ci sa o faca in mod autentic, astfel incat cei care il „vad”/ „aud” sa simta ca brandul respectiv are ceva relevant de spus, ceva care ii priveste si li se adreseaza fara ostentatie. Suntem toti parte a unor business-uri, in final conteaza cifrele, dar poti ajunge la acestea si fiind un brand empatic, deschis, cu o comunicare asumata.
Ce veti pastra din aceasta perioada pentru viitor?
Se discuta de multa vreme in conferinte si cursuri despre brand purpose. Sunt convinsa ca, de aici inainte, acesta va fi diferentiatorul pentru cei care vor avea succes in comunicare. De asemenea, cred ca vom intalni noi tipuri de comportamente ale consumatorilor, la care va trebui sa ne adaptam comunicarea ( vor circula mai putin, vor fi mai mult prezenti in online pentru orice tip de activitate, vor fi mai preocupati de starea de sanatate, vor prefera calatoriile mai scurte, in grupuri mici etc.). Aceste noi comportamente reprezinta provocari reale pentru branduri. Stim cu totii ca o criza este in acelasi timp o sursa de reinventare, o oportunitate a carei valorificare tine doar de noi.
Elena Apostol este Communication Director Cluster SEE la Groupe Renault