Relatia intre brand-uri si agentii ar trebui sa fie precum cea dintre prietenii adevarati

de Delia Margarit

22 mai 2020

Delia Margarit

Agentiile de PR fac un bilant al activitatii lor pe timpul pandemiei. Citeste despre impactul crizei COVID-19 in activitatea agentiilor si efectele izolarii pe timp de criza, dar mai ales despre oportunitatile din aceasta perioada si asteptarile din noua normalitate.

Ce a afectat cel mai mult Covid-19 in randul agentiilor de PR?

Pentru noi, cuvintele cheie au fost: INCERTITUDINE, PROACTIVITATE, RABDARE, CREATIVITATE, EMPATIE. Covid-19 e departe de a fi un subiect inchis, vorbim de multa incertitudine, mai ales intr-un mediu volatil, cum este industria de marketing si comunicare. Am incercat sa stopam efectele negative din primele saptamani, prin idei proactive si o permanenta legatura cu clientii si am avut rabdare ca lucrurile sa se tempereze in timp si sa gasim un nou flow de lucru, care sa aduca si rezultate. Izolarea a adus la suprafata mai multe idei creative si un nou vibe de schimbare, dar si temeri, gestionate ok sau mai putin ok. Mai mult ca oricand, am simtit empatia celor din jur, am ajutat si am fost ajutati cu sfaturi, incurajari, actiuni.

Proiectul #AvemCurajImpreuna, initiat si gestionat de noi in perioada de criza, este despre toate cele de mai sus, o incercare de a vorbi despre schimbari, temeri, dar si ganduri pozitive. To be continued .

Ce schimbari ati facut in modul de lucru al agentiei in primele doua luni de izolare?

Evident, prima schimbare a fost 100% WORK FROM HOME (nu este un concept nou in cadrul The GOOD Company, pentru ca noi credem in work from home si aplicam asta inca din primul an de agentie, dar combinat cu work from the office, work from the client, from the coffee shop etc). Socializarea online si-a dovedit relevanta in aceste doua luni dar, in timp, cred ca revenirea la mixul dintre online si offline este cea mai buna varianta pentru un mediu de lucru echilibrat.

In rest, am aplicat intern tot ce am mentionat mai sus: rezolvarea incertitudinilor prin contact permanent cu echipa, proactivitate si rabdare cu noi si cu ceilalti, creativitate si empatie (pentru ca si echipa trebuie sa stie cu ce dificultati te confrunti, sa fie la curent cu situatia financiara si cu masurile pe care le iei pentru a supravietui si sa fie implicata in procesul de schimbare/constructie/supravietuire/lupta de a te mentine in piata).

Ce servicii de PR si comunicare v-au cerut clientii cel mai mult in aceasta perioada?

Cum componentele offline au disparut complet, online-ul a devenit si mama, si tata. Meeting-urile si evenimentele online sunt marea revelatie a acestei perioade, sper sa ramana optiuni de luat in calcul in continuare, pentru ca sunt extrem de relevante si la indemana.

In rest, clientii nu au cerut, neaparat, alte servicii, mai degraba intelegere pentru scaderile de buget sau anularea fee-urilor si strangeri de mana virtuale. Le-am oferit din plin. Sper ca scaderea bugetelor este o consecinta a efectelor provocate de pandemie si reprezinta o perioada scurta din 2020, pentru a nu afecta cu adevarat, calitatea spatiului marcom.

Ce a contat cel mai mult in comunicarea companiilor in aceasta perioada?

Relevanta mesajelor, continuitatea si implicarea in lupta cu contextul nefavorabil. Este foarte usor sa stai pe margine si sa urmaresti lupta din tribune, dar mai greu sa aloci ore, timp, efort, nervi si bugete, pentru a fi pe stadion.

Ce asteptari noi credeti ca au consumatorii de la brand-uri astazi si cum ar trebui sa raspunda brand-urile?

Facts, not just words. Daca tu, ca si brand, esti alaturi de mine cand imi e greu, ma simt singur, ma lovesc de incertitudine sau de neputinta, o sa ma apropii, la randul meu, de tine. Similar cu prietenii adevarati, care sunt alaturi de tine la greu, nu doar cand iti este bine.

Suntem in perioada de alerta acum, nu stim ce va urma, ce le recomandati acum clientilor?

Sa nu lase garda jos: sa nu opreasca comunicarea, dar sa o adapteze continuu, sa fie deschisi, flexibili si super rapizi in reactii, pentru a se adapta contextului si sa aiba curajul sa faca planuri pe termen scurt, nu lung. In plus, sa recunoasca utilitatea online-ului si a meeting-urilor online, prin care castigam timp, in favoarea noastra. Din pacate, inainte de Covid-19 eram destul de des chemati la intalniri offline, care puteau fi rezolvate intr-un scurt call (30 min vs 3 ore). Nu inteleg de ce oamenii sunt asa bucurosi sa piarda vremea in discutii inutile, mai bine citesc o carte pe ascuns, in salile de meeting.

Au aparut si oportunitati in aceasta perioada?

Nu neaparat new business, mai degraba schimbari in conturarea de planuri/oportunitati/actiuni, ceea ce a adus un suflu nou in activitate, pentru ca e un context diferit si trebuie sa gandim diferit. “Noul” ne sperie, dar ne si forteaza sa ne trezim la viata.

Credeti ca se va schimba ceva in relatia agentie-client dupa pandemie?

Se simte o apropiere mai mare intre clienti si agentii, pentru ca am trecut impreuna prin aceasta perioada si sper ca efectul sa fie unul de durata. Agentiile vor tine cont de clientii care le-au fost alaturi pe timp de Covid-19, la fel cum si clientii sper sa nu uite si sa aprecieze bugetele scazute si efortul suplimentar din aceasta perioada.

Cu ce va fi diferita lumea comunicarii si a PR-ului cand vietile noastre vor reveni la normal?

Cand eram in scoala primara, invatatoarea ne-a intrebat cum va arata anul 2000. Eu i-am raspuns ca nu vor veni extraterestrii pe Pamant si nu vom zbura pe Luna in vacantele de vara. Cumva, mi-am amintit de acest raspuns citind intrebarea. Atata timp cat criza nu se va prelungi 2-3 ani, situatia va reveni destul de repede la “vechea normalitate”. Stiu ca ne asteptam la UN ALTCEVA dupa Covid-19, dar imi e greu sa cred ca va fi o schimbare de fond. Cand vrei sa se schimbe ceva, nu spui continuu “hai sa treaca mai repede criza asta si sa ne revenim”. 

Delia Margarit este Managing Partner la The Good Company.

MADE WITH IN BUCHAREST BY
Supported by
Recommended by
Communities