Volatilitatea si incertitudinea sunt niste creaturi cu care ne luam la tranta zi de zi

de Sorina Mihai

27 mai 2020

Agentiile de PR fac un bilant al activitatii lor pe timpul pandemiei. Citeste despre impactul crizei COVID-19 in activitatea agentiilor si efectele izolarii pe timp de criza, dar mai ales despre oportunitatile din aceasta perioada si asteptarile din noua normalitate.

Ce a afectat cel mai mult Covid-19 in randul agentiilor de PR?

COVID-19 a generat un soc major asupra tuturor economiilor din intreaga lume, cu consecinte foarte grave la nivel socio-economic. Atat la nivel european, cat si la nivel national, economia va intra in faza de recesiune, in Romania estimandu-se o contractie de minim 6% si peste 1.000.000 de someri. Desi majoritatea agentiilor au inregistrat scaderi pe toate palierele businessului (campanii anulate, fee-uri micsorate, inchideri de contracte etc), credem ca aceasta criza a adus si impus o noua perspectiva mai „sanatoasa”. Ma refer aici la reorientarea catre proiecte definite de „purpose”, unde valoarea lor e acum dictata de telul pe care il indeplinesc. 

„Purpose” devine pentru Porter Novelli numitorul comun in toate demersurile. Nu o luam de le zero insa, pentru ca acest mindset este deja integrat in structurile agentiei de mai bine de un an si jumatate, proiectele de comunicare din 2019 fiind dovada cea mai elocventa. 

Ce schimbari ati facut in modul de lucru al agentiei in primele doua luni de izolare?

Profesia de comunicator nu este eminamente „an office job”. Mobilitatea e una din partile intrinseci, asa ca atunci cand am decis sa lucram „remote” pentru siguranta echipei, nu am ezitat. Dupa cateva zile de „fine tunning” si suport din partea colegilor din departamentul de IT, am realizat ca serviciile pe care le oferim clientilor isi vor pastra dinamica si calitatea si in noile conditii de lucru. 

Ce servicii de PR si comunicare v-au cerut clientii cel mai mult in aceasta perioada?

Cum era si de asteptat in contextul actual, eforturile au fost concentrate in zona proiectelor de comunicare interna si de criza, care au facut apel la o informare cat mai corecta si la adoptarea masurilor de siguranta si protectie specifice, dar, nu in ultimul rand, proiecte pro bono pentru initiative care au oferit suport si solutii in gestionarea crizei COVID-19. 

Ce a contat cel mai mult in comunicarea companiilor in aceasta perioada?

Starea de urgenta a generat, cum era si de asteptat, destula confuzie. Legitimitatea surselor de informatie si raspandirea „stirilor” din surse chestionabile au scos la iveala nevoia unor canale credibile care sa filtreze „stirile” de „pseudo-stiri”. E de apreciat faptul ca multe companii din mediul privat au avut demersuri de comunicare care au avut ca obiectiv informarea corecta a angajatilor cu privire la masurile luate pentru siguranta fizica si psihica. De asemeni, este salutar faptul ca majoritatea campaniilor de comunicare din aceasta perioada au avut „compasiunea” ca numitor comun, nu doar la nivel declarativ, ci si practicata in comunitate. 

Ce asteptari noi credeti ca au consumatorii de la brand-uri astazi si cum ar trebui sa raspunda brand-urile?

Brandurile au datoria, mai mult ca niciodata, sa ramana autentice valorilor pe care le comunica si sa se implice activ in nevoile sau aspiratiile comunitatilor. Revin la „purpose” ca fiind combustibilul care ar trebui sa actioneze motoarele companiilor in relatie cu consumatorii. E un moment cheie, in care toti jucatorii din sectorul privat trebuie sa isi recalibreze eforturile si sa transforme intentia „giving back to the community” in realitate. 

Suntem in perioada de alerta acum, nu stim ce va urma, ce le recomandati acum clientilor?

Volatilitatea si incertitudinea sunt niste creaturi cu care ne luam la tranta zi de zi. Si noi agentiile, si clientii. Insa, acum, totul sta sub semnul „noului”, si nu neaparat pozitiv. Avem de dus o lupta care ne obliga sa apelam la coeziune si empatie pentru a atenua din efectele negative ale acestei perioade. 

Au aparut si oportunitati in aceasta perioada?

Businessul nu s-a oprit niciun moment. Desi am avut campanii sau activitati anulate, in locul lor au aparut altele generate de nevoile de comunicare in contextul pandemiei. Dar ma opresc la o initiativa de suflet pe care am sustinut-o pro bono:  campania de vizibilitate pentru prietenii de la Modulab, care au produs si donat mai multi de dezinfectie cu ajutorul radiatiei UV-C spitalelor din Romania in lupta contra coronavirusului. Suportul pe care l-au primit din partea companiilor si cel oferit de campania de crowdfunding nu ne-a surprins absolut deloc, dar am fost foarte incantati sa urmarim traiectoria acestui proiect purpose-driven

Credeti ca se va schimba ceva in relatia agentie-client dupa pandemie?

In cazul nostru, relatia intre agentie si client s-a consolidat printr-o intelegere comuna si rapida a nevoii de comunicare. A fi consultant presupune si o anume disponibilitate si implicare, mai ales in comunicarile de criza. Input-ul nostru in aceasta perioada s-a concentrat in gestionarea cat mai responsabila a modului in care companiile au traversat sau traverseaza criza actuala. 

Cu ce va fi diferita lumea comunicarii si a PR-ului cand vietile noastre vor reveni la normal?

Pandemia a determinat brandurile si companiile sa-si intrerupa si sa-si re-evalueze strategiile de marketing si comunicare. Sper ca va urma o perioada de transformare pozitiva a metodelor pe care le folosim in comunicare si, implicit, de eficientizare.  

Ma opresc aici la un exemplu, la nevoia de reinventare a influencerilor. Acestia raman o sursa fiabila de informatii, dar se observa o saturare a comunicarii hiperbolizate de pe social media, in defavoarea nevoilor reale, autentice ale consumatorului. Colaborarea cu vectori de  incredere a fost intotdeauna importanta, dar niciodata nu a fost mai critica decat in ​​prezent. Este momentul in care influencerii vor trebui sa isi demonstreze si mai mult acel „added value” pe care il aduc brandurilor printr-o abordare responsabila a comunicarii si din motivele corecte

Sorina Mihai este Managing Partner at Porter Novelli

MADE WITH IN BUCHAREST BY
Supported by
Recommended by
Communities