2/3 romani declara ca jobul lor este afectat de Covid 19

de HAPPY RECRUITER

24 aprilie 2020

In perioada 17- 23 aprilie 2020, HappyRecruiter prin Dora, robotul de recrutare, a conversat cu 29.704 persoane pentru a afla care este perceptia acestora legata de perioada prin care trecem si cum vad ei viitorul locului lor de munca.

61,52% din persoanele intrebate au confirmat ca locul lor de munca a fost afectat intr-un fel sau altul de criza Covid -19.

Dintre respondenti, 25.57% lucrau in Industrie in momentul inceperii crizei cauzate de Covid-19, 17,4% in domeniul Constructiilor, 10,9% in Retail/ Comert si 10,05% in domeniul transporturilor. Restul, in ordinea ponderii, in Office/Administratie, Servicii, Logistica/ Depozite, HORECA si in domeniul Medical.

Cei mai multi ingrijorati de sanatate si de viitor

Am adresat intrebari legate de preocuparile actuale, de grijile majore in aceasta perioada. Ingrijorarile principale ale romanilor in aceasta perioada sunt: sanatatea, viitorul si venitul

44,49% din romanii care au raspuns sunt ingrijorati in primul rand de sanatate, 28,48% de un viitor nesigur, urmat de grija veniturilor (23,18%). Pe urmatoarele pozitii se afla ingrijorari cu privire la distantarea fizica si sociala si a accesului la resurse.

Ingrijorarea fata de sanatate apare in primul rand la respondentii al caror job a fost afectat intr-o masura mai mica de actuala situatie. Persoanele al caror job a fost afectat puternic de Covid-19 (concedieri, somaj, reduceri salariale) sunt mai degraba ingrijorati de situatia veniturilor sau de incertitudine si de siguranta asupra viitorului.

2 din 5 romani care se declara afectati de Covid-19 sunt in somaj tehnic

43,83% se afla in acest moment in somaj tehnic, 25.11% au ramas fara un loc de munca – au fost concediati, iar la 16,89% li s-a micsorat salariul. Persoanele care lucreaza de acasa si cele care au un volum marit de munca sunt in procent de 4, respectiv 2,6% dintre respondenti.

3 din 5 romani sunt multumiti de reactia angajatorului

58% dintre romanii care au raspuns acestui chestionar sunt multumiti de felul in care angajatorii lor au gestionat aceasta criza.  Principalele motive enumerate pentru care angajatorii sunt apreciati de respondenti: este organizat – procent de 29,55%, ofera continuitate – 22,53%, ii pasa de noi – 19,77%, comunica bine – 16,5%, este transparent – 7,29%.

Motivele invocate de cei care nu au fost multumiti de felul in care a fost gestionat acest aspect au fost, in ordinea procentului: concedierea (30%), faptul ca li s-a redus salariul in aceasta perioada (21,5%), in timp ce 16,40% au motivat ca angajatorul a aratat indiferenta sau ca nu a asigurat conditii de protectie sanitara (11,34%). Alte motive oferite care au dus la nemultumiri: dezorganizare, comunicare deficitara in aceasta perioada si lipsa transparentei.

7 din 10 romani isi cauta un loc de munca

HappyRecruiter a selectat pentru analiza doua din cele sapte tari unde este activa, respectiv Romania si Belgia, mai ales pentru a compara diferentele de perceptie Est/Vest.

67,11% dintre romani, din cei care au raspuns,  sunt in cautare unui loc de munca in acest moment. Raspunsurile belgienilor la aceeasi intrebare sunt relativ similare cu ale romanilor. In cadrul aceluiasi studiu realizat in Belgia, din totalul respondentilor belgieni, 65% se afla  in acest moment in cautarea unui  loc de munca.

Romanii, mai optimisti decat belgienii

Optimismul legat de cand estimeaza romanii ca situatia va reveni la normal este ceva mai proeminent fata de cel al belgienilor. Doar  3,51% din totalul celor care au raspuns din randul romanilor estimeaza ca situatia nu va reveni niciodata la normalul pe care il cunoastem, in timp ce 13,51% dintre belgieni spun ca lucrurile nu vor mai reveni niciodata la normal.

Happy Recruiter este un sistem de social media recruitment management care ofera companiilor acces la un ecosistem de recrutare digital cu ajutorul Dorei, robotul de recrutare pentru a creste performanta recrutarii si a prezentei in social media.

Interviurile au fost desfasurate cu ajutorul Dorei, robotul de recrutare, in perioada 17-23 aprilie 2020.

Comentariile sunt inchise.

MADE WITH IN BUCHAREST BY
Supported by
Recommended by
Communities