63% dintre romani au declarat ca au venituri similare celor dinaintea decretarii starii de urgenta

de UNSAR

27 mai 2020

Pe fondul reducerii veniturilor sau schimbarii situatiei ocupationale, pandemia de COVID-19 a produs modificari in perceptia romanilor asupra riscurilor si in comportamentul de consum, arata datele celui mai recent Barometru UNSAR-IRES. Rezultatele complete ale cercetarii sociologice anuale realizate de IRES – Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, la solicitarea UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, vor fi publicate in luna iunie a acestui an.

Astfel, conform datelor din Barometru, 63% dintre romanii de peste 18 ani au declarat ca au venituri similare celor dinaintea decretarii starii de urgenta, in timp 28% dintre ei au acum venituri mai mici. In categoria de varsta 18-50 ani, proportia romanilor ale caror venituri au ramas la fel este de 49%, in timp ce ponderea romanilor cu venituri in scadere se situeaza la 38%. Drept consecinta, cei mai multi romani declara ca isi vor tempera cheltuielile si vor amana achizitiile in urmatoarea perioada: 60% dintre cei de peste 18 ani afirma ca nu vor mai cumpara electrocasnice, 57% spun ca nu vor mai achizitiona un autoturism, iar 54% nu vor mai merge in vacante in strainatate anul acesta. In pofida contextului cu riscuri sporite, nici asigurarile nu sunt ferite de aceste tendinte, fiind mentionate printre categoriile de cheltuieli ce pot fi reduse.

In acelasi timp, conform studiului, 31% dintre romani sunt acum mai interesati de asigurarea locuintei, 28% sunt mai interesati de produsele de asigurare voluntare de sanatate, iar o cincime (20%) au o deschidere mai mare fata de solutii de protectie financiara care acopera somajul.

Din punct de vedere al stabilitatii financiare, peste jumatate dintre romanii de peste 18 ani (55%) declara ca au economii pentru a se descurca in urmatoarea perioada (fata de 63% dintre cei aflati in intervalul 18-50 ani). O proportie mai redusa, de 31%, considera chiar ca vor economisi, date fiind cheltuielile mai mici sau amanate. Printre instrumentele financiare de economisire preferate de romani (18-50 ani) care au fost cel mai des mentionate se numara depozitul bancar, cumpararea de valuta si incheierea unei polite de asigurare de viata cu componenta de economisire.  

„2020 e un an total atipic pentru fiecare dintre noi, iar Barometrul UNSAR-IRES a fost extins pentru a raspunde inclusiv unor intrebari care urmaresc provocarile cu care se confrunta romanii in noul context si care ne preocupa pe toti. Misiunea noastra – de a informa corespunzator romanii cu privire la riscuri si asigurari – este dublata, anul acesta, de consolidarea eforturilor comune, ale intregii economii, pentru a raspunde cat mai bine la efectele generate de pandemie si pentru a sprijini demersurile de relansare economica”, a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

Studiul a fost realizat de catre IRES, la solicitarea UNSAR, in luna mai 2020, pe un esantion de baza de 1.309 persoane cu varste cuprinse intre 18 si 50 de ani si un esantion de screening de  2.555 de persoane cu varsta de peste 18 ani, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), cu o eroare maxima tolerata de ±2,7% pentru esantionul de baza si de ±2% pentru esantionul de screening.

MADE WITH IN BUCHAREST BY
Supported by
Recommended by
Communities