99% dintre romani au auzit de epidemia de coronavirus COVID–19

de IRES

11 martie 2020

In contextul evolutiei rapide a cazurilor de coronavirus COVID-19 pe plan mondial si a masurilor recente ale autoritatilor romane cu privire la raspandirea bolii, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES a realizat un sondaj de opinie pentru a evalua perceptiile si atitudinile romanilor fata de aceste teme.

Subiectul COVID – 19 se discuta, cel putin o data pe zi, in trei sferturi dintre familiile din Romania 

Pe un fond de mediatizare extrem de puternica, 99% dintre romani au auzit despre epidemia de coronavirus, boala aparuta in decembrie 2019 in provincia Wuhan din China si care se extinde la nivel mondial. Doua treimi dintre participantii la studiu (67%) se declara ingrijorati pentru ei si pentru familiile lor cu privire la epidemia COVID-19. Ingrijorarea se manifesta in proportii mai ridicate in randul femeilor (76%) si in randul varstnicilor (83%).

74% dintre cei chestionati discuta cel putin o data pe zi despre acest subiect cu familia, 58% fac acest lucru cu prietenii, 33% cu colegii de birou, iar 21% cu vecinii.

Peste un sfert dintre romani (30%) declara ca se simt foarte informati cu privire la masurile pe care trebuie sa le ia pentru a se proteja impotriva coronavirusului, iar 1 din 6 (59%) spun ca se simt bine informati.

1 din 10 romani a cumparat alimente de stricta necesitate in cantitati m ai mari decat de obicei

95% dintre participantii la studiu declara ca, de la aparitia primelor cazuri in Romania, s-au informat cu privire la evolutia bolii in tara noastra. 13% si-au anulat calatorii in tara, 13% si-au cumparat medicamente pentru prevenirea racelilor, 11% au cumparat alimente de stricta necesitate in cantitati mai mari decat de obicei, 11% si-au anulat calatorii in strainatate.

Mass media si Facebook – principalele surse de informare ale romanilor in ceea ce priveste epidemia de coronavirus COVID-19

Peste trei sferturi dintre romanii care se informeaza despre epidemia de coronavirus COVID-19 au ca sursa mass media, peste un sfert se informeaza de pe Facebook, in timp ce sursele de informare oficiale – institutii ale statului sau medicii – sunt accesate de mai putin respondenti.

6 din 10 romani sunt ingrijorati cu privire la calatoriile in strainatate

In situatia creata de raspandirea coronavirusului, 62% dintre respondenti se declara ingrijorati cu privire la calatoriile in strainatate.

Jumatate dintre participantii la studiu se declara ingrijorati sa mearga in mall-uri sau in mari magazine (51%) si in proportii similare sa participe la spectacole/evenimente (55%), sa faca excursii in tara (51%), sa foloseasca  mijloacele de transport in comun (51%).

Accesul la tratament si medicamente – principala ingrijorare a romanilor in cazul in care s-ar afla in autoizolare

In cazul in care s-ar afla in situatia de a fi autoizolati, la domiciliu, peste un sfert dintre cei chestionati spun ca ar fi ingrijorati de faptul ca nu ar avea acces la medicamente si tratament adecvat. Pe locurile urmatoare in lista ingrijorarilor se afla lipsa resurselor financiare (13%), insuficienta hranei (12%), plictiseala (11%), pierderea locului de munca (9%) sau contaminarea altor persoane sau a membrilor familiei (5%). 5% declara ca nu ar avea nicio ingrijorare.  

Incredere scazuta in stat, grad ridicat de favorabilitate fata de masurile autoritatilor privind coronavirusul

Masurile recente luate de autoritati pentru a preveni raspandirea bolii au un grad foarte ridicat de notorietate, dar si de favorabilitate. 81% dintre cei chestionati sunt de acord cu decizia suspendarii cursurilor in invatamantul preuniversitar, 87% sunt de acord cu suspendarea transportului regulat de persoane spre si din Italia pe cale aeriana, feroviara si rutiera si 85% sunt favorabili masurii privind interzicea manifestarilor/evenimentelor publice de amploare.

6 din 10 romani considera ca masurile luate de autoritatile romane pentru a preveni raspandirea coronavirusului sunt potrivite. Totusi, mai bine de un sfert considera ca acestea sunt insuficiente, iar 9% dintre participantii la studiu cred ca sunt exagerate.

Peste trei sferturi dintre respondenti evalueaza drept buna si foarte buna activitatea autoritatilor romane privind masurile preventive cu privire la aceasta situatie.

50% dintre respondenti declara ca au putina si foarte putina incredere in statul roman privind gestionarea situatiei privind coronavirusul.

Aproape trei sferturi dintre romani declara ca nu au incredere in sistemul de sanatate de la noi pentru a face fata situatiei actuale

72% dintre participantii la studiu spun ca au putina si foarte putina incredere in sistemul de sanatate din Romania pentru a face fata situatiei privind coronavirusul. 35% au incredere multa si foarte multa.

Fisa tehnica a studiului:

Volumul esantionului: 926 indivizi de 18 ani si peste

Tipul esantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national

Reprezentativitate: eroare maxima tolerata de ± 3,28%

Perioada realizarii anchetei: 10 – 11 martie 2020

Metoda: Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

MADE WITH IN BUCHAREST BY
Supported by
Recommended by
Communities